Μείνατε από μπαταρία; Βάλτε μπρος με καλώδια.

ekkinisi2

 

Η μπαταρία του αυτοκινήτου για αρκετούς είναι απλά ένα κουτί μέσα στο καπό του αυτοκινήτου με ένα ζευγάρι μεγάλων καλωδίων που συνδέονται σε αυτό.  Είναι ένα μέρος του αυτοκινήτου όπου αποθηκεύεται ηλεκτρισμός σε μορφή χημικής ενέργειας και μας χρησιμεύει στο να δίνει ηλεκτρική ενέργεια σε βασικά εργαλεία του αυτοκινήτου αλλά και στο να βάζουμε μπρος το αυτοκίνητο. Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα εκτός από όταν δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητό μας. Τι κάνουμε όμως σε εκείνη την περίπτωση;

Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι η ζωή μιας μπαταρίας αυτοκινήτου κυμαίνεται από 4-6 χρόνια αναλόγως την χρήση που της κάνουμε. Για να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση του να ψάχνουμε καλώδια είναι χρήσιμο μια φορά το χρόνο να κάνουμε έλεγχο της μπαταρίας μας με ένα πολύμετρο.

Οι μετρήσεις που πρέπει να μας δώσει μια καλή μπαταρία υπό φορτίο (εντός κυκλώματος δηλαδή επάνω στο αυτοκίνητο) είναι:

 • Η τάση με σβηστή μηχανή πρέπει να είναι > 12 – 12,5 V (η μπαταρία βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας)
 • Η τάση με αναμμένη μηχανή πρέπει να είναι > 13,4 – 14,2 V (η μπαταρία φορτίζεται)
 • Η τάση στην διάρκεια λειτουργίας της μίζας πρέπει να είναι > 9,5 V(η μπαταρία δίνει ρεύμα για την εκκίνηση του κινητήρα)

Μετρώντας την τάση της μπαταρίας σε κατάσταση ηρεμίας μπορούμε να δούμε αν χρειάζεται ή όχι φόρτιση.

 • Τάση > 12,6 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη πάνω από 80% και δεν χρειάζεται φόρτιση
 • Τάση = 12,45 V έως 12,6 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 70% – 80%. Η φόρτιση δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι χρήσιμη
 • Τάση = 12,1 V έως 12,45 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 47% – 70% και χρειάζεται φόρτιση
 • Τάση > 10,6 V έως 12,1 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 0% – 47% καιχρειάζεται σίγουρα φόρτιση
 • Τάση < 10,6 V Η μπαταρία πιθανότατα να έχει καταστραφεί αφού σε τόσο χαμηλή τάση δημιουργούνται καταστρεπτικές χημικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της (οξείδια του μολύβδου κρυσταλλικά αδιάλυτα στις πλάκες της μπαταρίας).

Εκκίνηση στο κρύο

Ο λόγος που οι μπαταρίες συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα στα πρώτα κρύα του χειμώνα οφείλεται στο γεγονός ότι τα υγρά της και τα λάδια του κινητήρα είναι κρύα οπότε χρειάζεται να αποδώσει περισσότερα amper για να εκκινήσει το αυτοκίνητο. Κάποιοι συνιστούν τις πολύ κρύες μέρες πριν την πρώτη μιζιά να ακούσει ο οδηγός λίγα (5) λεπτά ραδιόφωνο, ώστε να σπάσει η “παγωνιά” της μπαταρίας. Μια άλλη λύση για εύκολη εκκίνηση (αν η μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση) είναι να ανοίξουμε τον διακόπτη και να ανάψουμε τα φώτα για λίγη ώρα (5 λεπτά). Το μικρό ρεύμα που τραβάνε τα φώτα θα ζεστάνουν σιγά σιγά τα κρύα υγρά της μπαταρίας με αποτέλεσμα όταν μετά από λίγο μιζάρουμε η εκκίνηση να είναι ευκολότερη. Όλα αυτά τα κόλπα πετυχαίνουν με την προϋπόθεση να λειτουργεί σωστά όλο το ηλεκτρικό σύστημα και η μπαταρία να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση η μπαταρία θα γονατίσει ακόμα περισσότερο.

 Σύνδεση και αποσύνδεση μπαταρίας σε ένα όχημα

Πάντα σε οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα με τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του στο σασί (πολύ παλιά αγγλικά οχήματα είχαν το θετικό και όχι τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας τους συνδεδεμένα με το σασί τους):

 • Για να αποσυνδέσουμε την μπαταρία πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο μετά τον θετικό (+) πόλο.
 • Για να συνδέσουμε την μπαταρία πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο (δηλαδή αντίστροφα της σειράς που ακολουθήσαμε για την αποσύνδεση).

Φόρτιση μπαταρίας από άλλο όχημα

 1. Βάζουμε εμπρός το όχημα με την φορτισμένη μπαταρία και το δουλεύουμε σε υψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του να φορτίζει τη μπαταρία του.
 2. Συνδέουμε τα ακροφύσια της φορτισμένης μπαταρίας στην εκφορτισμένη με τα καλώδια (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και περιμένουμε λίγη ώρα (10 λεπτά).
 3. Εκκινούμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου με την εκφορτισμένη μπαταρία και δουλεύουμε την μηχανή σε ψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του αυτοκινήτου να την τροφοδοτεί και να τη φορτίζει.
 4. Αποσυνδέουμε τα ακροφύσια (πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο και μετά τον θετικό (+) πόλο).

Φόρτιση μπαταρίας οχήματος νέας τεχνολογίας από άλλο όχημα

Στα νέας τεχνολογίας οχήματα με εγκέφαλο υπάρχει περίπτωση όταν συνδέσουμε παροχή από μπαταρία άλλου οχήματος να έχουμε απότομη μεταβολή της τάσης έως και 19V. Σε αυτή την περίπτωση αν ο εγκέφαλος του οχήματος δεν είναι προστατευμένος από ασφάλεια μπορεί να καεί. Θα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω βήματα.

 1. Αποσυνδέουμε και αφαιρούμε την εκφορτισμένη μπαταρία με το σωστό τρόπο (πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο μετά τον θετικό (+) πόλο).
 2. Βάζουμε εμπρός το όχημα με την φορτισμένη μπαταρία και το δουλεύουμε για λίγη ώρα σε υψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του να φορτίσει τη μπαταρία.
 3. Συνδέουμε τα ακροφύσια της φορτισμένης μπαταρίας στην εκφορτισμένη με τα καλώδια (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και περιμένουμε λίγη ώρα (10 λεπτά).
 4. Αποσυνδέουμε τα ακροφύσια (πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο και μετά τον θετικό (+) πόλο).
 5. Τοποθετούμε και συνδέουμε την προβληματική μπαταρία (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και εκκινούμε τον κινητήρα.
 6. Στην συνέχεια δουλεύουμε την μηχανή σε ψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του αυτοκινήτου να την τροφοδοτεί και να τη φορτίζει.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ελέγχουμε τη μπαταρία μας αλλά και το όχημά μας γενικότερα για να μην έχουμε προβλήματα στις μετακινήσεις μας.